28 Şubat 2008 Perşembe

ACELE POÇA




Bu poçaları acil durumda bir kurtarıcı olarak görürüm. Hepimizin elinin altında bulunan malzemelerle yapılan bir poça türü...Kapalı bir kurabiye kutusunda uzun süre tazeliğini koruyor.
MALZEMELER:

*Yarım paket margarin
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı yoğurt
*2 yemek kaşığı sirke
*2 yumurta
*1 paket susam mahlep aromalı kabartma tozu
*tuz
*Alabildiği kadar un

Malzemelerimizle yumuşak bir hamur yapılıp merdaneyle açılır.( çok ince olmasın) büyük isterseniz su bardağıyla, küçük isterseniz çay bardağıyla yuvarlaklar kesilip içine istediğiniz malzemelerden koyup, kaşarlı sosisli de çok güzel olur ama ben peynir koydum üzerine kesilen diğer parça örtülür ve kenarlarından çatalla bastırarak kapatılır. Hamur bitene kadar işlem devam eder. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpip, 180 derece fırın ısısında pişirilir. Afiyet olsun...

25 Şubat 2008 Pazartesi

ISPANAKLI BÖREK ve ŞANTİLİ AYVA TATLISI


Merhaba arkadaşlar, herşeye rağmen hayat devam ediyor. Haberleri dinledikçe Türk milleti olarak hepimiz çok üzüldük. Şehitlerimize ALLAH'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.
Türk halkının emekleriyle, kendisini sevip saymasıyla ve askerlerimizin sayesinde koltuğunda rahat oturabilen Bülent Ersoy hanım efendinin de, bir an önce konuştuğu sözle için Türk halkından özür dilemesi gerktiğini düşünüyorum. Eğer bunu yapmazsa bence bir divayı da türk halkı böylece silmiş olucak .Kendisinin ne kadar düşünceli bir hanım olduğunu biliyoruz. Bu hatayı telafi edeceğini umuyorum.
Bunlar benim düşüncelerim arkadaşlar. Kimse katılmak zorunda değil. Neyse ben çok doluyum aslında. Ama başta da söylediğim gibi hayat devam ediyor.
Ayva tatlısının tarifini daha öncelerden vermiştim. Önceki yaptığım jöleliydi, bu yaptığımda şantili sadece fark bu. Tarife tatlılardan ulaşabilirsiniz.




Eşimin il dışında olması ve annemlerin yanımda bulunmasından sebep bol bol anne yemeği, böreği, çöreği yeme şansım oldu. Kendisi sağolsun ben eve dönene kadar yemeklerimi yapmış oluyor. Ispanaklı böreği bana süpriz yapmış. Eve geldim arkadaşlar içeriye bir girdim yoook böyle bir koku. Çok lezzetli olmuştu. Hemen hemen hepimizin bildiği bir börek aslında ama yine de yazmak istedim tarifini.
MALZEMELER:
*5 yufka
*1 su bardağı süt
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1/2 kg. ıspanak
*2 adet soğan
*tuz
*1/2 su bardağı yoğurt
*1 yumurta sarısı
1-Temizlenmiş, doğranmış ıspanaklarımızı ve soğanlarımızı iki tatlı kaşığı tuz ile yoğurarak eziyoruz sonra suyunu sıkıp bir kasenin içine alıyoruz.
2-Süt sıvı yağ karışımını hazırlıyoruz.
3-Yufkalarımızı hazırladığımız süt, sıvı yağ karışımıyla nemlendiririp, ıspanağını içine serpip yuvarlayarak sarıyoruz. Yufkalar bitene kadar devam ediyoruz.
4- Böreğimizin üzerine yoğurt, yumurta sarısı, sıvı yağ ve tuz karıştırıp sürüyoruz. Arzu eden çörekotu serpebilir. Ben tavsiye ediyorum çok lezzet katıyor. Fırınımızda 180 dercede pişiriyoruz. Afiyet olsun.









23 Şubat 2008 Cumartesi

YORUMSUZ...




AĞLAMA ANAM DÖNERİM BİR GÜN

Rüyamda gördüm anne kucağı
Uyandım baktım asker ocağı
Felek vurdu kalbimde bıçağı
Ağlama anam dönerim bir gün
Ben asker oldum olalı 378 günüm doldu
Mısralarımı yazarken gözlerim doldu
Söyleyin anama ağlamasın
Yıkasın gömnleğimi dolabıma assın
Beni hatırladıkça resmime baksın
Ağlama anam dönerim birgün
Diyarbakır’ın içinde bir küçük çarşı
Hasretim artıyor anama karşı
Babama kardeşime sevgilime karşı
Ağlama anam dönerim birgün

ZEYTİNYAĞLI KABAK YEMEĞİ


Arkadaşlar ben Zeytinyağlı Kabak Yemeğini çok sevdim . Zaten zeytinyağlı olan bütün yemeklere bayılırım. Bu mucizevi yağı sağolsun Kuşadası'nda oturan, eşi İzmir'li olan görümcem Rukiye temin ediyor. Yemeğimizin tarifi sevgili arkadaşımız Gönül'e ait. Linke tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/

21 Şubat 2008 Perşembe

BOYAMALARIM

Merhaba arkadaşlar son zamalarda bir koşturmacadır gidiyor.Hiçbir işime yetişemez oldum. Evde yatılı misafirlerimin oluşu, hergün kursa gidiyor olmam, bunu haricinde 1. sınıfa giden oğlum Bilal'in dersleriyle ilgilenmem, eşimin il dışında üç haftalık bir seminerde oluşu, haftanın üç günü okulda bulunmam, eeee ev hali kaşık, yemek, bulaşık, der, top derken uyumaya bile vaktim kalmıyor.Birde üzerinize afiyet biraz rahatsız oluşum çorba tarifini bir türlü değiştirememeye neden oldu. :(
Boyama çalışmalarımı tamamlayalı uzun süre oldu aslında ama sizlerle paylaşmak bu güne kısmetmiş.
Altın yaldız ve bakır renkle boyadığım mumluklar...

Takımının bazı parçalarını daha önce yayınladığım Çaydanlıklar...

Bu havlu da Sempati Sanat evinde, http://sempatisanatevi.blogspot.com/Ayfer Hanım'ın yardımcısı Sevgili Sevcan'ın sipariş üzerine boyadığı, bildiğimiz dantel oyalı havlu...Boyanmış haliyle çok şık oldu tabi...












19 Şubat 2008 Salı

EV YAPIMI EZO GELİN


Ve karşınızda aslında hemen hemen herkesin bildiği, enfes Türk mutfağının gelini Ezo Gelin...Soğuktan titrediğimiz şu günlerde içimizi ısıtacak bir çorba. Çorba deyince akan sular durur bende .Yeni piştiğinde bir fincanın içine doldurup sıcak sıcak kaşıklamak en büyük zevkimdir.:) Hepimizin mutfağında bulunan malzemelerle yapılan, çorbamızın tarifine gelelim şimdi...


Malzemeler:

*1.5 kahve fincanı kırmızı mercimek

*1 kahve fincanı ince bulgur

*1 soğan

*salça

*pul biber

*nane

*tuz

*6 bardak su

*1 adet tavuk bulyon


1-Yapılışı gayet basit. Tenceremize yağımızı, ince kıyılmış soğanımızı ilave edip pembeleştiriyoruz. Salçasını ekleyip şöyle bir çevirdikten sonra kaynamış suyunu ilave ediyoruz.

2-içine mercimeği, bulguru ilave ediyoruz yumuşayana kadar pişriyoruz. Pişmesine yakın tavuk bulyonunu ilave ediyoruz. 2 dk. kadar da bulyon eriyene kadar kaynatıp altını kapatıyoruz.

3- Mikserimizle 5dk. kadar çırpıyoruz.

4- Az yağda nane ve pul biberi kızdırıp çorbanın üstüne döküyoruz. Afiyet olsun...

16 Şubat 2008 Cumartesi

SATIR KÖFTESİ


Satır köftesi yada diğer adıyla Düğün Köftesi Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinin meşhuuuur düğün yemeğidir. Genelde köy düğünlerinde yapılır ve toprak fırınlarda pişirilir. Düğün yemeğinin pişeceği gün bu işten anlayanlar yada satırı iyi kullanabilenler ağaç kütüğü önlerine alıp, satırıda ellerine alıp başlarlar etin en güzel yerini kıymaya ...Biraz iç yağıda koymak gerekiyor kuru olmasın diye.Tabi bu toplulukla olur, imece misali...Bu süreç çok eğlenceli geçer.
Kıyılan etler büyük bir tepsi içinde toplanıp içine ince kıyılmış bol soğan, sarmısak, kırmızı toz biber, karabiber ve kimyon ilave edilip yorulur, tepsilerin içine yerleştirilir. Toprak fırına atılır. Bir saat geçtikten sonra çıkarıp etler birbirine yapışmasın diye iyice karıştırıp tekrar fırınlanır. Önemli olan etlerin birbirine yapışmaması. Sonra fırından çıkarıp misafirlere ikram edilir.

Böyle güzel bir et, böyle güzel bir lezzet yok bence...Harika bir tadı olur Satır Köftesinin. Bu köfteyi yemek için illaki köyde düğün yapılmasını beklemiyoruz. Ne kadar o lezzetin yerini tutmasada, evde annem de yapıyor. Annemin yaptığı da (tabi anacığımın elinin değmeside önemli bir unsur) çok güzel olur. Bizim satırda kıyama imkanımız yok. O yüzden kasapa gidip en iri ayarda kıyma makinesinden geçiriyoruz. Daha sonra anlattığım işlemi uygulayıp kendi mutfağımızda olan fırınlarda pişiriyoruz. Tabi o zaman yarım saatte bir karıştırmak gerekiyor. Çok lezzetli oluyor. denemek isteyenlere tavsiye ederim.