31 Ocak 2008 Perşembe

HAT



Daha önce sizlere bahsetmiştim SEMPATİ SANAT EVİNDEKİ çalışmalarımdan. Sevgili Hocamız Ayfer Hanım'ın gözünün içine baktığım, acaba oluyormu? beğenecek mi? diye çoğu kez düşündüğüm bir çalışma. Hat yazısını gerçekten çok seviyorum. Zor olacağını göze alarak başladım aslında ama değdi doğrusu. Zaten Ayfer Hanım'ın Günaydıııın, Merhabalaaaaar diyerek kursa girişiyle hemen pozitif oluyorsunuz .Kendileri çok güzel bir insan. Ben hayran oldum samimiyetine, içtenliğine.Yazmadan geçemiycem birde çok sevdiğimiz, her türlü kaprislerimize katlanan, isteklerimizi yerine getirmeye çalışan sevgili arkadaşımız Sevcan var. Hem Sevcan'a hem de Hocamız Ayfer Hanım'a samimiyetleri ve içtenlikleri için çooook teşekkür ediyorum. Onların sayesinde inanılmaz derecede işimize yoğunlaşıyoruz . Bu hat çalışmasını yeni bitirdim. Çok emek verdim. Bu tabloyu gördüğümde ilk aklıma gelen sırt ağrılarım oluyor.
Hattımız tamamen el emeğidir arkadaşlar.

26 Ocak 2008 Cumartesi

ETLİ NOHUTLU BRÜKSEL LAHANASI



A,B,C vitaminleri bol miktarda bulunur. Lahana tohumları, kurt düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca haşlanılarak yenilirse mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Vücudu hastalıklara ve özellikle kansere karşı korur. Ses kısıklığını giderir. Guatr olanlar yememelidir diyor uzmanlar.
Ben her zaman savunduğum gibi sevmiyor olabilirsiniz, çocuğunuz yemek istemiyor olabilir ama bir yolunu bulup yada farklı tarifler deneyip bu tür sebzeleri mutlaka tüketmeliyiz. Oğlum Bilal'de hiç hoşlanmıyor aslında ama küçük bir pazarlık yaptık kendisiyle... Yemeğin resmini kendi çekmek istedi, bende ondan birazcık da olsa bu yemekten yemesini istedim. Sorun çözüldü. Afiyet olsuuun, şifa olsuuun.
MALZEMELER:
1 paket Brüksel Lahanası
1 kutu haşalnmış nohut konservesi
250gr. dana kuşbaşı et
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 adet et bulyon( yada haşladığınız etin suyu)
tuz

YAPILIŞI:
Etlerimizi düdüklü tencerimizde 15dk. haşlıyoruz. Ayrı bir tenceremizde soğanlarımızı sararana kadar kavurup önce lahanalarımızı biraz kavurup, etlerimizi, nohutlarımızı ve salçamızı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerini geçecek kadar kaynar su, yada etsuyu, tercihen et bulyon ilave edip pişmeye bırakıyoruz. Pişme süresi kullandığınız malzemeye göre değişebilir. 30dk diyorum ama siz yinede kontrol edin.

22 Ocak 2008 Salı

AYVA TATLISI


Meyve tatlılarına bayılıyorum. Özellikle ayva tatlısı... Kış aylarında en sık yaptığım tatlılardan biridir. Meyveden olması sebebiyle, biraz olsun masumiyeti de var. Mesela meyvenin kendisinin şekerli olmasından dolayı, daha az şeker kullanıyoruz ve en önemlisi hiç yağ yok. Diyet bir tatlı diyemeyiz ama en azından diğer tatlılara göre daha masum.:)


MALZEMELER:

6 adet ayva

1.5 su bardağı su

1.5 su bardağı şeker

1 çay bardağı kıyılmış ceviz içi

Biraz kırmızı gıda boyası(Benim gibi abartmayın)


YAPILIŞI:

Ayvalarımızı soyup çekirdek yataklarını çıkartıp yıkıyoruz. Çekirdeklerinden 7-8 tane kadar ayırıyoruz. Tercihen teflon karnıyarık tenceresinin içine suyu, şekeri, ayva çekirdeklerimizi ve gıda boyasını ekleyip ayvalarımızı diziyoruz. Yarım ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Alt kısımları yumuşayan ayvalarımızı çevirip diğer kısmının da pişmesini sağlıyoruz. Pişen ayvalarımızı tabağımıza alıp tencerede kalan şerbetin biraz daha kaynatarak jöle kıvamını almasını sağlıyoruz. Kıvamlaşınca içine cevizimizi aktarıp, karıştırıp ılınmasını bekliyoruz. Daha sonra cevizli jöleyi ayvalarımızın ortasına yerleştirip afiyetle yiyoruz.

20 Ocak 2008 Pazar

HAVUÇLU TOPLAR


Oğlumla beraber yaptığımız havuçlu toplar...Hindistan cevizine bulayan minik ellerin sayesinde, çok daha lezzetli oldular.
Malzemeler:
200 gr. Kare bisküvi
5 Havuç
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı kıyılmış ceviz
Yarım çay kaşığı tarçın
100 gr. margarin
Yapılışı:
Önce havuçlarımızı rendeleyip, şeker ve su ilavesiyle suyu bitip yumuşayana kadar pişirelim. Piştikten sonra içine margarin, tarçın ve cevizimizi ekleyip, ılımaya bırakalım. Bu arada bisküvilerimizi ufalayalım ve içine havuçlu harcımızı ekleyip, yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp, hindistan cevizine bulayalım. Sonra da afiyetle yiyelim:))

GAZ LAMBASI


Sempati Sanat evinde öğrendiğim tekniklerle boyadığım önceden atıl durumdayken, şimdi odamızı süsleyen gaz lambam.

17 Ocak 2008 Perşembe

SUSAMLI TUZLU KURABİYE


MALZEMELER:

125gr. margarin yada tereyağı

2 yumurta (birinin beyazı üzerine)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı sirke

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tuz

Alabildiği kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

Halka şekli verip, önce yumurta beyazına sonra susama batırarak tepsimize dizelim. 185 derecede pişirelim. Afiyet olsun...

16 Ocak 2008 Çarşamba

GÜVEMLİ AYVA KOMPOSTOSU


Annelerin yaptığı yemekler, içecekler yada her neyse neden bu kadar lezzetli olur?

Bahsetmiş olduğum komposto güvemli... Güvem bir çalı çeşidinin meyvesi. Çok zor toplanır. Trakya yöresinde yetişiyor. Diğer yörelerde de olbilir. Bu konuda kesin bir bilgim yok. Üzüm tanesi kadar, mor renkli ve çekirdeği olan bir meyve...

Annem güvem kompostusunu hazırlamak için Ağustos ve Eylül aylarında güvem çalılarını kontrol etmiş ve en olgunlarını toplamış. Sonra güzelce yıkamış, saplarını ayıklamış. Tencerenin içine aktarıp üzerini iki, üç parmak geçecek şekilde su eklemiş ve yumuşayana kadar kaynatmış. Yumuşayan güvemlerini makarna süzgeçinden geçirerek ezmiş ve göz kararı şeker ekleyip suyuyla birlikte, 45dk. kadar tekrar kaynatmış. Aaaa bir de bakmış ki öncelikle güzel bir güvem marmelatı elde etmiş.İstenirse kahvaltıda marmelat olarak da yenirmiş. Sonra istediği meyvelerden komposto kaynatmış içine bir yemek kaşığı güvem marmelatı eklemiş şöyle güzelce karıştırıp kızlarına, damatlarına ikram etmiş. Tüm aile de beyenerek yemiş. Küçük kızı olan Mihriban da fırsat bilip hemen resmini çekmiş ve bloğunda yayınlamış.Ellerine sağlık anacığım demiş:):):)