17 Nisan 2008 Perşembe

ACEM PİLAVI


Biz ailece ve özellikle Bilal, Acem Pilavına bayılıyoruz.Çok lezzetli oluyor herkese tavsiye ederim.Yapılışı da sanıldığı kadar zahmetli değil.Çok seneler önce nette bulmuştum tarifini.Nereden ve kimden aldığımı bilmiyorum, ama her kimden aldıysam çok memnun kaldım. Sizlerde mutlaka deneyin, pişman olmazsınız.
MALZEMELER:
2 su bardağı pirinç
250gr. dana kuşbaşı
2-3 adet havuç
1 adet soğan
1 adet et su tablet
Tuz-karabiber
3,5 su bardağı kaynamış su
YAPILIŞI:
-Pirincimizi iki saat önceden tuzlu, limonlu ılık suya yatıralım.
-Kuşbaşı etlerimizi düdüklü tencerede yarım saat kadar haşlayalım.
-Havuçlarımız julyan doğrayıp,tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım.
-Tüm bu işlemler bittikten sonra, soğanımızı pilav tenceresine doğrayalım.
-Hafif sarardıktan sonra kuşbaşı etlerimizi ilave edip kavuralım ve havuçlarımızı ilave edip bir kaç kez çevirelim.
-Karabiber, tuz ve et bulyonu ilave edip son bir kez karıştıralım.
-Yıkanmış olan pirincimizi üzerine dağıtıp, kaynamış olan suyu kenarından yavaşça ilave edip kapağını kapatalım.
-Daha sonra pilav pişirir gibi pişirip, suyunu çektirip demlenmeye bırakalım.
Afiyet olsun yapanlara, yiyenlere....Sevgiler...Mihriban.

11 Nisan 2008 Cuma

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ''20''

VİŞNELİ BROWNİMerhaba arkadaşlar,
Sevgili arkadaşımız http://mucizembenibul.blogcu.com/ beni Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine davet etmiş. Bu nazik daveti için kendisine teşekkür ediyorum ve Vişneli Browni tarifimle etkinliğe katılıyorum. Arkadaşımıza kolaylıklar dileyip, tarifimize geçelim.

MALZEMELER:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
200gr. eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı süt
1 paket kakao (20gr'lık)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 çay bardağı vişne reçelinin vişne taneleri
Aldığı kadar un

-Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpalım.
-Tereyağ, süt, kakao ilave edip biraz daha çırpalım.
- Bu karışımdan bir su bardağında bir parmak az ayıralım.
-Kalan karışıma yeteri kadar un, vanilya, kabartama tozu ekleyip karıştıralım.
-Son olarak da vişne taneleri ve ceviz içini ekleyip yavaşça karıştırıp kalıbımıza dökelim.180 derece fırında pişirelim.
-Fırından çıkan Brownimizin üzerine, ayırdığımız 1 su bardağı kadar olan karışımı, heryerine eşit miktarda dökelim.
Afiyet olsun. Sevgiler...

8 Nisan 2008 Salı

TEKİRDAĞ KÖFTE, ACILI EZME, KARACAKILAVUZ YOĞURDU VEEEE PEYNİR HELVAAAA...

Merhaba arkadaşlar

Nasııııl? Menüyü beyendiniz mi? Meşhuuur Tekirdağ köftemiz... Tabi bunun tarifi yok malesef. Çok lezzetli bir köfte...Artık her yerde satılıyor. Ama Tekirdağ'da yemek bir başka güzel:)))

ACILI EZME
Yanında acılı ezmeyle birlikte nefiiis. Acılı ezmeyi nasıl yaptığıma gelince,
-İki adet domatesi rendeledim, içine bir adet kuru soğan,iki adet sivri biber yarım demet maydonozu ince ince kıdım.
-Bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı sıvı yağ, iki yemek kaşığı limon suyu ekledim.
-iki diş sarmısağı dövüp ilave ettim.
- Göz kararı pul biber, karabiber ve tuz serpip karıştırdım.
Maydonozla süsleyip doğruu Tekirdağ köftemizin yanına....

KARACAKILAVUZ YOĞURDU

Ama kuru kuru gitmez ki....Yanına tazecik, doğal Karacakılavuz yoğurdu çok yakışır.Karacakılavuz, Tekirdağ'ın dokumalarıyla ünlü çok gelişmiş güzel bir köyü. Yoğurdu ve sütü harika....Boyama kursundaki Hocam Ayfer Hanımın sayesinde tattım, çok beğendim.

Bu yoğurdu yada herhengi bir yoğurdu güveç tencere koyarsanız, tazeliğini daha uzun süre muhafaza ediyor. Sebebine gelince toprak tencere yoğurdun fazla suyunu çekiyor ve yoğurt sulanmıyor. Benden size küçücük bir püf noktası...Denemenizi tavsiye ederim.

FIRINLANMIŞ PEYNİR HELVA

Onca güzel yemeklerden sonra üzerine güzel bir tatlı iyi gider. Fırınlanmış Peynir Helvaya ne dersiniz? Tekirdağ köftenin üstüne iyi gider doğrusu... Malesef peynir helvasının da tarifini veremiyorum:( Tekirdağ'a has yöresel bir tatlı....Harika bir lezzet.
Bir gün olurda yolunuz Tekirdağ'a düşerse mutlaka Tekirdağ köftemizi ve üzerine peynir helvamızı deneyin diyorum ben ve bu arada Tekirdağ'lı olupta uzaklarda olup bu lezzetlerden mahrum kalan arkadaşlarımızdan özür diliyorum:)))
İlk aklıma gelen Almanya'da bulunan Serap....Özür diliyorum arkadaşım. Gelince bol bol yersiiin artık. Sevgiler....Mihriban.

3 Nisan 2008 Perşembe

AHŞAP ÇİÇEKLERİM VE BONCUKLU BAMBU SEPETİM

Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle temennim Allah herkese sağlık sıhhat versin. Sağlığın kıymetini hasta olunca anlıyoruz.Durdu durdu en sonunda grip beni de vurdu. Kendime ayıracak vakti zor bulurken, bugün yapıcağım herşey iptal. Aman siz siz olun kendinize dikkat edin. Biz büyükler yine de bir şekilde atlatıyoruz, ama çocuklar daha ağır geçiriyorlar. Bilal'im de sinüzit olmuş. O da keyifsiz. Başım ağırıyor diyor, kafası kalkmıyor çocuğun. Allah'tan ateş yok.
Boyama kursuna gelen uzman çocuk doktoru bir ablamız var. Ondan duyduğum kadarıyla, bu mevsimde çok kuvvetli ishal mikrobu varmış. Büyük, küçük herkesi yakalıyormuş. Çeşmeden su içmeyelim, ellerimizi daha sık yıkayalım, kapalı ortamlarda bulunmayalım ve yapabildiğimiz ölçüde ellerimize sık sık kolanya dökelim. Eldeki mikropları kırmak adına.Bol sebze meyve yiyelim ama çok iyi yıkayalım gibi hepimizin bildiği yöntemlerle biraz olsun kendimizi koruyabiliriz.
Bende aşırı derecede salon çiçeği tutkusu vardı. O kadar çok severdim ki, kimde değişik bir tür görsem illaki bir budak alıp tutturmaya çalışırdım. Kimden aldıysam, çiçek o kişinin adını alırdı. Konuşurdum, sulardım, bakımlarını hiç üşenmeden yapardım, ta ki çiçekle birlikte yere düşene kadar:)))Çiçekle birlikte nasıl düşülüyor derseniz, Büyük bir sarmaşığım vardı. Tül kornişine ip bağlamıştım, sürekli o sarmaşık aşağı yukarı gidip geliyordu. Çok da güzel olmuştu. Bu sarmaşık yedi koldan sarıyordu. Annecim vermişti bana. Yerini sevdi büyüdü de büyüdü. Fakat artık kornişin sarmaşığı tartmıyacağını düşünmeye başladım.Bir gün sarmaşığı indirmeye karar verdim. Sandalyeyi aldım boyum ermedi, üzerine tabura koydum, bende onun üzerine çıktım. Tamam gayet güzel sarmaşığı kurtardım fakat hiç o kadar ağır olabileceğini tahmin etmedim. Evde yardım edecek kimse yok. İnmeye çalışırken sağmaşıkla birlikte sarılarak yere:))) Neyse ki kedi gibi düştüm bişey olmadı.Çok koktum başıma büyük işler açılabilirdi. Hala evde salon çiçeklerim var ama küçülmüş halde:)))Hepsini tek tek elden çıkarıcağım.
Kursta bu çiçekleri gördüğümde çok beyendim. ne güzel dertsiz tasasız. Toprak istemez, su istemez, aydınlık istemez, nereye bırakırsan bırak hiiiç küsmez. beni de üzmez.Aldım boyadım.Çok şirin oldular.

Bu bambu sepeti yıllar önce Tarihi Mısır Çarşısından almıştım. Artık deforme olmaya başlamıştı. Onu da boyadım alladım pulladım üzerine çiçek yapıştırdım.Yeni haliyle daha güzel oldu.
Benden bu kadar çok konuştum.Sevgilerimi yolluyorum hepinize....
Mihriban.







31 Mart 2008 Pazartesi

SOBEEE...



Sevgili arkadaşım Serap beni sobelemiş. Teşekkür ediyorum kendisine. Bu acılı günlerinde arkadaşımıza sabır diliyoruz.:((( Anannesine Allah'tan rahmet diliyoruz. Hayat devam ediyor:(
sobemizin konusu A dan Z ye anlatmak. İlginç bir sobe. Bende cevaplamaya çalışıcam.

A-Arkadaşlık çok önemli ve Ayasofya.

B-Bilal'im yavrum canım benim...

C-Cimbombom cimbombom galatasaray galatasaray cimbombom....

Ç-Her türlü çiçek mis gibi....

D-Deniz.Denizi görmeden bir hayat düşünemiyorum.

E-Emek verilen her şey ve Ebru sanatı.

F-Hayatımızda karşımıza çıkan fırsatlar.

G-Gazete okumadan güne başlanmaz.

H-Hafize ana. Annem olur kendileri canım benim ve Hacılık. Çok istiyor annem inşallah en kısa zamanda gider.

I-Karanlıktayken uzaklardan gördüğümüz ışık.

İ-İSTANBUL İSTANBUL İSTANBUL...

j-Kolalı jelibon

K-Kevser'im ablam canımın içi...

L-Laleler.İstanbul laleleri....

M-Mihriban'ın M'si...

N-Nasrettin Hoca. Var mı böyle bir zeka?

O-Okunması gereken kitaplarım.

Ö-Öğretmenler. Elleri öpülesi, saygı duyulması gereken kişiler...

P-Zeytinyağlı pırasa ve pastaaa...

R-Renklerin her tonu cıvıl cıvıl.

S-Sabır.Hayatın tüm cilvelerine sabır etmek.

Ş-Şemsiye. Yağmurda şemsiye altında gezmeye bayılırım.

T-Türkiye'miz güzel yurdumuz ve Teleferikle uçmak.

U-Uzay çok gizemli harika bişey. Bir astranot çıksada beni götürse.

Ü-Ürkek kedi yavrusu. Hiç kıyamam.

V-Vapura binmek. En arkasına geçip deniz köpüklerini seyretmek.

Y-Yaşlılarla muhabbet etmek. Onlardan öğreniceğimiz çok şey var. En son kayınpederimin babannesiyle uzun uzun muhabbet etmiştim. Nur içinde yatsın 108 yaşında vefat etti Paşa nene...

Z-Zeytinburnu. Tekirdağ'dan önce yaşadığım ilçe. O'nun yeri bende çoook farklıdır.

Benden bu kadar arkadaşlar. Dilim döndüğünce anlattım. Sevgiler.....Mihriban.

29 Mart 2008 Cumartesi

CİCİ KURABİYELER

Merhaba arkadaşlar,

Bu sevimli kurabiyeleri, oğlum Bilal'in sınıf arkadaşları için hazırladım. Şekilleri gibi, tadı da çok lezzetliydi. Çocukların şaşkınlığını görmeliydiniz. Süpriz oldu onlar için. Çok sevindiler, teşekkür ettiler, afiyetle yediler.

Dört tepsi kurabiyeyi tek tek şekillendirmek, boyamak kolay olmadı ama dediğim gibi severek yemeleri benim için yorgunluğa değerdi.

Kurabiyelerimi boyama kısmına geçtiğimde kapım çaldı. Birde baktım çok sevdiğim komşum Hediye Abla....Bana kahve içmeye gelmiş. Beni kurabiyeleri boyamaya çalıştığımı görünce dayanamadı sıvadı kolları başladı boyamaya. Bir yandan da söyleniyor.

''Zaten boyamaya gidiyorsun,bir de kurabiyeleri mi boyamaya başladın:))))Niye uğraştın böyle yuvarla gitsin:))))''Hediye Ablacım teşekkür ediyorum buradan. Ellerin dert görmesin ablam benim.

Bu günlerde bana kızan çok zaten. Çok sevdiğim emekli öğretmen Emine Teyzem,

''Mihriban'cım annem beni yorma. Sen gelirken merdaneni getir, ben seni öyle bir döveyim. Olmayacak böyle. Sana bu hakkı kim veriyor kızım. Niye kendini bizden mahrum ediyorsun''

Diye bir çıkıştı ki sormayın. Sanırım biraz ihmal ettim kendisini. Sitem etmekte haklı.Emine teyzecim seni çok seviyorum. Ne demek gelirken merdanemi getiririm ben. :)))

Neyse çok lafladım bu sefer.Gelelim bu cici kurabiyelerimizin tarifineee....



MALZEMELER:

-1 paket margarin

-1 yumurta

-1/2 paket kabartma tozu

-1 paket vanilya

-1 su bardağı pudra şekeri

-alabildiği kadar un

- renkli gıda boyaları



HAZIRLANIŞI:

1-Oda ısısındaki margarin, yumurta ve pudra şekerini mikserimizle kreme haline gelene kadar iyice çırpıyoruz.

2-Çırpılan malzememize kabartma tozu, vanilya ve un ekleyerek kulak memesi kıvamında hamurumuzu yoğuruyoruz.

3-Yarım santim kalınlığında açıp şekilli kalıplarımızla kesip tepsimize diziyoruz.
4-Beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz.(Ben 185 dercede pişirdim)

5- Gıda boyalarımızı pudra şekeri ve az su ilavesiyle karıştırıp ister kürdanla isterseniz bir öneri olarak enjeksiyona çekip şekillerin kenarlarını süslüyoruz.Daha pratik oluyor.

Afiyet olsun....

Sevgili arkadaşım Serap beni sobelemiş, en kısa zamanda yanıtlıyacağım. Sevgiler....

Mihriban.


25 Mart 2008 Salı

OKUL İÇİN YAPTIĞIM KUTU VE GAZETELİK


Merhaba arkadaşlar
Bir kaç günlük aradan sonra, cici boyamalarımla geri döndüm. Boyama çalışmalarıma son sürat devam ediyorum. Bayılıyorum bu işi yapmaya...Çok zevkli. Herkese tavsiye ediyorum.Teknikleri öğrendikten sonra hiç bir zorluğu yok.
Yeşil kutuyu Bilal'in sınıfı için yaptım. Kayıp kalem kutusu olarak kullanıcaklar. Öğretmenimizin haberi yok. O'nun için de süpriz olucak. İnşallah beğenir:)))





Gelelim gazeteliğimize....Rölyef çalışmak pek kolay değilmiş açıkçası.İki tarafında ayrı manzara resimleri var. Bir tarafında yalılar, tekneler, diğer tarafında Osmanlı dönemine ait bir konak...
Emek verilen her şey güzel oluyor. En önemliside kendi yaptığınız, kendi emeğiniz olması. Üzerinde ne kadar uğraşıp yorulup çalışırsanız, karşısına geçip baktığınızda o kadar keyif alıyorsunuz. Benden söylemesi.
Sevgilerle...
Mihriban