22 Ocak 2008 Salı

AYVA TATLISI


Meyve tatlılarına bayılıyorum. Özellikle ayva tatlısı... Kış aylarında en sık yaptığım tatlılardan biridir. Meyveden olması sebebiyle, biraz olsun masumiyeti de var. Mesela meyvenin kendisinin şekerli olmasından dolayı, daha az şeker kullanıyoruz ve en önemlisi hiç yağ yok. Diyet bir tatlı diyemeyiz ama en azından diğer tatlılara göre daha masum.:)


MALZEMELER:

6 adet ayva

1.5 su bardağı su

1.5 su bardağı şeker

1 çay bardağı kıyılmış ceviz içi

Biraz kırmızı gıda boyası(Benim gibi abartmayın)


YAPILIŞI:

Ayvalarımızı soyup çekirdek yataklarını çıkartıp yıkıyoruz. Çekirdeklerinden 7-8 tane kadar ayırıyoruz. Tercihen teflon karnıyarık tenceresinin içine suyu, şekeri, ayva çekirdeklerimizi ve gıda boyasını ekleyip ayvalarımızı diziyoruz. Yarım ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Alt kısımları yumuşayan ayvalarımızı çevirip diğer kısmının da pişmesini sağlıyoruz. Pişen ayvalarımızı tabağımıza alıp tencerede kalan şerbetin biraz daha kaynatarak jöle kıvamını almasını sağlıyoruz. Kıvamlaşınca içine cevizimizi aktarıp, karıştırıp ılınmasını bekliyoruz. Daha sonra cevizli jöleyi ayvalarımızın ortasına yerleştirip afiyetle yiyoruz.

20 Ocak 2008 Pazar

HAVUÇLU TOPLAR


Oğlumla beraber yaptığımız havuçlu toplar...Hindistan cevizine bulayan minik ellerin sayesinde, çok daha lezzetli oldular.
Malzemeler:
200 gr. Kare bisküvi
5 Havuç
2 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı kıyılmış ceviz
Yarım çay kaşığı tarçın
100 gr. margarin
Yapılışı:
Önce havuçlarımızı rendeleyip, şeker ve su ilavesiyle suyu bitip yumuşayana kadar pişirelim. Piştikten sonra içine margarin, tarçın ve cevizimizi ekleyip, ılımaya bırakalım. Bu arada bisküvilerimizi ufalayalım ve içine havuçlu harcımızı ekleyip, yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp, hindistan cevizine bulayalım. Sonra da afiyetle yiyelim:))

GAZ LAMBASI


Sempati Sanat evinde öğrendiğim tekniklerle boyadığım önceden atıl durumdayken, şimdi odamızı süsleyen gaz lambam.

17 Ocak 2008 Perşembe

SUSAMLI TUZLU KURABİYE


MALZEMELER:

125gr. margarin yada tereyağı

2 yumurta (birinin beyazı üzerine)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı sirke

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tuz

Alabildiği kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

Halka şekli verip, önce yumurta beyazına sonra susama batırarak tepsimize dizelim. 185 derecede pişirelim. Afiyet olsun...

16 Ocak 2008 Çarşamba

GÜVEMLİ AYVA KOMPOSTOSU


Annelerin yaptığı yemekler, içecekler yada her neyse neden bu kadar lezzetli olur?

Bahsetmiş olduğum komposto güvemli... Güvem bir çalı çeşidinin meyvesi. Çok zor toplanır. Trakya yöresinde yetişiyor. Diğer yörelerde de olbilir. Bu konuda kesin bir bilgim yok. Üzüm tanesi kadar, mor renkli ve çekirdeği olan bir meyve...

Annem güvem kompostusunu hazırlamak için Ağustos ve Eylül aylarında güvem çalılarını kontrol etmiş ve en olgunlarını toplamış. Sonra güzelce yıkamış, saplarını ayıklamış. Tencerenin içine aktarıp üzerini iki, üç parmak geçecek şekilde su eklemiş ve yumuşayana kadar kaynatmış. Yumuşayan güvemlerini makarna süzgeçinden geçirerek ezmiş ve göz kararı şeker ekleyip suyuyla birlikte, 45dk. kadar tekrar kaynatmış. Aaaa bir de bakmış ki öncelikle güzel bir güvem marmelatı elde etmiş.İstenirse kahvaltıda marmelat olarak da yenirmiş. Sonra istediği meyvelerden komposto kaynatmış içine bir yemek kaşığı güvem marmelatı eklemiş şöyle güzelce karıştırıp kızlarına, damatlarına ikram etmiş. Tüm aile de beyenerek yemiş. Küçük kızı olan Mihriban da fırsat bilip hemen resmini çekmiş ve bloğunda yayınlamış.Ellerine sağlık anacığım demiş:):):)


14 Ocak 2008 Pazartesi

PIRASALI KIYMALI BÖREK


Resimde gördüğünüz bu lezzetli börekleri, bacım diyecek kadar çok sevdiğim arkadaşım Sevgili Aynur'a ait. Kahvaltıya davet ettiğinde yapmıştı. İnanın kokusu dışarıya kadar taşmıştı. Böreklerini afiyetle yedik. Ben şuna çok inanırım.''Cömertin ikramı şifa, cimrinin ikramı hastalık yapar''.Aynur arkadaşım da çok cömerttir sağolsun. Ellerin dert görmesin arkadaşım.
MALZEMELER:
5 adet yufka
3 adet soğan
4 adet pırasa
250gr kıyma
Krabiber
Tuz
Bir yemek kaşığı salça
YAPILIŞI:
Soğanlarımızı ince ince kıyıp sıvı yağda kavuruyoruz.Pırasalarımızı da ince kıyıp kavrulan soğanlarımıza ekliyoruz.Daha sonra kıymamızı ilave edip, suyunu çekene kadar salçasını da katıp iyice kavuruyoruz. en son olarak karabiber ve tuz ilave edip gül böreği şeklinde sarıyoruz.
Resimde gördüğünüz, kendini kedi hissetmeyen, aileden sayan bu kedicik de Aynur'un kedisi Garip.

12 Ocak 2008 Cumartesi

AHŞAP, SERAMİK VE CAM BOYAMA




Sempati sanat evinde boyadığım vazom. Tabi Hocamız Ayfer hanımın sayesinde, bu arada kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu vazoyu görümcem hediye etmişti. Menemenden almış. El yapımı vazomuzu, el emeğiyle boyadık. Çokta şık oldu.






Ahşap boyama, seramik boyama ve cam boyama çalışıyoruz. Hepside çok zevkli. Bu işe yeni başladım ama, inanın boyadıkça rahatlıyor ve dinleniyorsunuz. Güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bence bu işin sonu yok. Kurstan eve döndüğünüzde çoğu eşyayı boyanabilecek bir obje olarak görüyorsunuz. Aşağıdaki çalışmam da ahşap anahtarlık kutusu.