14 Ocak 2008 Pazartesi

PIRASALI KIYMALI BÖREK


Resimde gördüğünüz bu lezzetli börekleri, bacım diyecek kadar çok sevdiğim arkadaşım Sevgili Aynur'a ait. Kahvaltıya davet ettiğinde yapmıştı. İnanın kokusu dışarıya kadar taşmıştı. Böreklerini afiyetle yedik. Ben şuna çok inanırım.''Cömertin ikramı şifa, cimrinin ikramı hastalık yapar''.Aynur arkadaşım da çok cömerttir sağolsun. Ellerin dert görmesin arkadaşım.
MALZEMELER:
5 adet yufka
3 adet soğan
4 adet pırasa
250gr kıyma
Krabiber
Tuz
Bir yemek kaşığı salça
YAPILIŞI:
Soğanlarımızı ince ince kıyıp sıvı yağda kavuruyoruz.Pırasalarımızı da ince kıyıp kavrulan soğanlarımıza ekliyoruz.Daha sonra kıymamızı ilave edip, suyunu çekene kadar salçasını da katıp iyice kavuruyoruz. en son olarak karabiber ve tuz ilave edip gül böreği şeklinde sarıyoruz.
Resimde gördüğünüz, kendini kedi hissetmeyen, aileden sayan bu kedicik de Aynur'un kedisi Garip.

12 Ocak 2008 Cumartesi

AHŞAP, SERAMİK VE CAM BOYAMA




Sempati sanat evinde boyadığım vazom. Tabi Hocamız Ayfer hanımın sayesinde, bu arada kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu vazoyu görümcem hediye etmişti. Menemenden almış. El yapımı vazomuzu, el emeğiyle boyadık. Çokta şık oldu.






Ahşap boyama, seramik boyama ve cam boyama çalışıyoruz. Hepside çok zevkli. Bu işe yeni başladım ama, inanın boyadıkça rahatlıyor ve dinleniyorsunuz. Güzel şeyler ortaya çıkıyor. Bence bu işin sonu yok. Kurstan eve döndüğünüzde çoğu eşyayı boyanabilecek bir obje olarak görüyorsunuz. Aşağıdaki çalışmam da ahşap anahtarlık kutusu.




8 Ocak 2008 Salı

BİLAL NASRETTİN HOCA

Oğlum anasınıfının yıl sonu gösterisinde Nasrettin Hoca olmuştu.Arkadaşı Selehattin ile Peşin Para adlı fıkrayı canlandırmışlardı.Çok sevimliydiler.O gün iyi bir alkışı hakkettiler. Oğlumun ısrarı üzerine yayınlıyorum.


PEŞİN PARA
Nasrettin Hoca tarlada uğraşırken birden alacaklısı gelmiş."Nasrettin Hoca, paramı ne zaman ödeyeceksin." demiş.Nasrettin Hoca da"şu görüğün bölgeden devamlı koyunlar geçer. oraya bir tel örgü takıcam,takılan koyun yünlerini de satıp sana borcumu ödeyeceğim."demiş. Adam da haklı olarak gülmüş.Nasrettin Hoca buna karşılık adama "Ne oldu köftehor.Peşin parayı görünce gülersin demii!" demiş.

6 Ocak 2008 Pazar

ANNEMİN ÇETİKLERİ

Patik ya da çetik olarak ta bilinir. Trakyanın olmazsa olmazı olarak kabul edilir. Her kızın çeyizinde mutlaka bulunur. İncikli, boncuklu, işlemeli... daha önceleri çetiklerin adedi bazen 250-300 e kadar varırdı. Tabi ananne ve babaannelerin katkılarıyla. Şöyle bir gelenekte vardı: Bazı yörelerde gelin hanım, düğün mübarelemeğe gelen eş, dost ve akrabalarına bir tepsinin içine dizilmiş patikleri sunar ve herkes beğendiğini alırdı. Tabi zamanla yitirdiğimiz gelenekler bunlar. Halen yapmaya çalışanlar da var. Bu çetikler annemin. Ellerin dert görmesin anacığım.




































































4 Ocak 2008 Cuma

Zeytinyağlı Kereviz


Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle yeni bloğumun ilk tarifini paylaşıyorum. Yemeğimiz "Zeytinyağlı Kereviz". Hem sağlıklı, hem lezzetli. Üstelik zeytinyağlı olmasından dolayı çok hafif. Bizim ailemizde sevilerek yeniyor. Kerevizi sevmeyenler, bence bir denesinler. Mutlaka seveceklerdir.



Malzemeler:
3 adet kereviz
3 adet patetes
2 adet havuç
1 çay kaşığı şeker
1 orta boy soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 limon suyu
Tuz

Yapılışı:
Düdüklü tenceremize önce kereviz ve patatesleri iri küpler halinde, havucumuzu verev olarak, soğanımızı yemeklik doğruyoruz. Üzerine pirincimizi, zeytinyağımızı, tuzumuzu, şekerimizi, limon suyunu ve yemeğimizin suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklü tenceremizin kapağını kapatıp 20 dk. pişiriyoruz. Soğuyunca servis yapabiliriz. Arzu eden üzerine maydonoz, nane, dereotu ilave edebilir. Afiyet Olsun...

Çikolatalı Ayıcık Kurabiye





Bu sevimli kurabiyeleri oğlum Bilal'in okulu için yapmıştım.

Malzemelerimiz:
200 gr. tereyağ
100 gr. pudra şekeri
1 adet yumurta
Yarım su bardağı kakao
50 gr. ince kıyılmış çikolata
2,5 su bardağından az un
Yapılışı:
Önce tereyağ, pudara şekeri, kakao, çikolata ve un ile yumuşak bir hamur yapıp streçe sarıp buzdolabında yarım saat bekletelim. Daha sonra şekil verip 175 derece ısıtılmış fırında pişirelim. Soğuyan kurabiyelerimizin üzerini glazürle süsleyip fırının en düşük ısısında 10dk. kurutalım. Afiyet olsun...
Glazür:
1 adet yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
1-2 damla limon suyu
Yapılış:
1 yumurta akını bir fiske tuz ile iyiyce koyulaşana kadar çırpalım. Pudra şekerini ve limon suyunu ilave edelim. Glazürümüz hazır. Yumurta akı koymadan da yapabilirsiniz. Su ve pudra şekeriyle. Biraz pudra şekeri biraz su olarak göz kararı yapabilirsiniz. Gıda boyalarıyla renklendire bilirsiniz. Fakat şunu unutmamak lazım limon suyu koymazsanız glazürünüz sararır.

Tekirdağ ve Balık






Tekirdağ'ın özelliklerinden biri de balıktır. Evimin denizi görmesi sebebiyle her gün akşamüstü balıkçı gemilerinin gidişini ve sabahın erken saatlerinde dönüşlerini görmek çok heyecan verici. Hem de sonbaharda balık sezonunun açılmasıyla bu durum daha da çoşkulu oluyor. Tabi martıları da unutmamak lazım. Beyaz bir bulut gibi takip ediyorlar tekneleri. Bu manzarayı görüp te balık yememek olur mu? Hemen bir balıkçıya gidip balığımızı alıp afiyetle yiyoruz, sağlıklı yaşıyoruz, zinde kalıyoruz. Kış günü pazardan ya da marketten örneğin 5-6 ytl verip taze fasulye alacağımıza mevsimine uygun olarak balık tüketelim. Yaz aylarında da taze fasülyemizi afiyetle yiyelim. Böylelikle fazla horman tüketmekten biraz olsun kurtulmuş oluruz. Ayrıca balıkta A, B1, B2, D ve Omega 3 olduğunu unutmayalım.
Peki ya salata sever misiniz? Hem de bol limonlu çok iyi gider balığın yanında. Balık ve salata bence sıkı ikilidir. Daha önce lahana salatası denediniz mi? Tarifini yazıyorum. Afiyet Olsun.





Lahana Salatası:
Beyaz Lahana
Mor Lahana
Havuç
Taze Soğan
Dere otu
Tere
Yapılışı: İstediğimiz miktarlarda doğrayıp limon yağ ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.