6 Mart 2008 Perşembe

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ ''17''


KIR PİDESİ


Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğ ''17'' ye ev sahibeliğini Arkadaşımız Belgin http://sefertasi.blogcu.com/ yapıyor. Kendisi beni de davet etmiş ve bende bu nazik davetine Kır Pidelerimle katılıyorum. Kendisine kolay gelsin diyorum.


Hamuru için:

*5 su bardağı un

*1 paket instant maya

*2 çay kaşığı şeker

*2 çay kaşığı tuz

* ılık su


İç Malzemesi İçin:

*250 gr. kıyma

*1 adet soğan

*1 adet domates

*2 adet sivri biber

*tuz, karabiber


*üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı:

1- Öncelikle hamur malzememizi özleşene kadar yoğurup, mayalanmaya bırakıyoruz.

2-Bu arada soğan, sivri biberi tenceremize doğrayıp sararana kadar kavuruyoruz.

3-Kıymamızı ilave edip,suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.

4-Domatesimizi doğrayıp, kavrulan kıymamıza ekliyoruz.

5-Suyu çekilince tuz ve karabiberini ilave edip ocağımızı kapatıyoruz.

6- Mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp , merdaneyle uzunlamasına açıp, iç malzemesini koyup, şekilde görüldüğü gibi kapatıyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derce fırında pişiriyoruz.
Benim tercihim sıcakken üzerine tereyağ sürmek. Paşa gönlünüz bilir ama daha lezzetli oluyor.Sonra sıcakken yanınada bol köpüklü ayranla afiyetle yiyoruz:)))

3 Mart 2008 Pazartesi

ISPANAKLI PASTA ve GÜVEÇTE ETLİ PATATES

Yoğun geçen hafta sonundan sonra geldim buradayım. Eşim geldi nihayet:)) Tabi gelirken komple yıkanması ve ütülenmesi gereken valiziyle birlikte geldi:( Artık gerisini ne siz sorun ne de ben söyleyim. Annemleri uğurladım evlerine döndüler. Bilal'in dersleri de çoktu. Bu hafta sonu tam üç tane maske yaptık. Gülen yüz, kızgın yüz, üzgün yüz. Performans ödevlerinin çok ağır olduğuna inanıyorum. Bu yaptığımız maskeler bişey değil. Okumayı tam olarak sökmeden önce internetten araştırma ödevi bile gelmişti. Neyse bunlarda öğretmenlerimizin taktiri. aslında onlarında elinde olan bişey değil, müfredat böyle ne yapsınlar.

Eşim Avanos'tan gelirken evimiz için, el yapımı toprak güveç getirmiş. Bende hemen denemeler yapmaya başladım. Birde elimde harika fotoğraflar var. Nevşehir Ürgüp desem hepinizin aklına geldiği gibi Peri Bacaları ve Hasan Dağı en yakın zamanda sizlerle paylaşıcam inşallah...

Şimdi gelelim tariflereee...
GÜVEÇTE ETLİ PATATES

*250gr. kuşbaşı et

*3 adet patates

*1 adet soğan

*1 ader sivri biber

*1 yemek kaşığı salça

*tuz ve karabiber


1-Öncelikle ettimizi ayrı bir tencerede suyunu salıp çekene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişiriyoruz.
2-Soğan ve sivri biberi güvecimize doğrayıp hafif kavurup, etlerimizi ilave edip 3dk. kadar kavurmaya devam ediyoruz.(mutlaka kısık eteşte)
3-Salçasını ve üzerini iki parmak geçecek kadar kaynamış suyu ilave edip 10dk. pişiriyoruz.
4-Bu arada patateslerimizi soyup iri küpler halinde doğrayıp etlerimizin üzerine ilave ediyoruz.
5- Patateslerimizin pişince tuz ve karabiberini ekleyip ocağımızı kapatıyoruz.Afiyetle yiyoruz...




ISPANAKLI PASTA

Malzemeler:

*1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı

*2 su bardağı un

*1 su bardağı toz şeker

*1 çay bardağı sıvı yağ

*3 yumurta

*1 paket kabartma tozu

* 1 paket vanilya

*1 büyük muz,2 adet kivi

Kreması:

*2 yemek kaşığı toz şeker

*2 yemek kaşığı un

*2 su bardağı süt

Üzeri için:

*1 paket krem şanti

*1 su bardağı süt

1-Ispanakları robottan püre haline gelene kadar geçirelim.

2-Kasemizde yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpalım.

3-Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip biraz daha çırpalım.

4-Ispanakları ekleyip iyice karıştırıp, yağlanmış unlanmış kalıba döküp 175 derecede 25-30 dk. arası pişirelim.

5- Kekimiz pişerken, krema malzememizi karıştırarak pişirelim ve soğumaya bırakalım. Krem şantimizi de hazırlıyalım.

6-Kekin kenar kısımlarını kesip robottan geçirelim.

Şimdi en zevkli kısmına geçebiliriz. Oya ipiyle keki ortadan bölüp kekin bir parçasına kremayı sürüp muz dilimlerini yerleştirdim ve kekin diğer kısmını üzerine kapattım. Şantiyi sürüp kek kırıntıları kivi ve şantiyle süsledim.Benim gibi otçullar için , pastanın içine sebze girmesi kadar güzel bişey yooook:)) Afiyet olsun...

28 Şubat 2008 Perşembe

ACELE POÇA




Bu poçaları acil durumda bir kurtarıcı olarak görürüm. Hepimizin elinin altında bulunan malzemelerle yapılan bir poça türü...Kapalı bir kurabiye kutusunda uzun süre tazeliğini koruyor.
MALZEMELER:

*Yarım paket margarin
*Yarım su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı yoğurt
*2 yemek kaşığı sirke
*2 yumurta
*1 paket susam mahlep aromalı kabartma tozu
*tuz
*Alabildiği kadar un

Malzemelerimizle yumuşak bir hamur yapılıp merdaneyle açılır.( çok ince olmasın) büyük isterseniz su bardağıyla, küçük isterseniz çay bardağıyla yuvarlaklar kesilip içine istediğiniz malzemelerden koyup, kaşarlı sosisli de çok güzel olur ama ben peynir koydum üzerine kesilen diğer parça örtülür ve kenarlarından çatalla bastırarak kapatılır. Hamur bitene kadar işlem devam eder. Üzerine yumurta sarısı ve çörekotu serpip, 180 derece fırın ısısında pişirilir. Afiyet olsun...

25 Şubat 2008 Pazartesi

ISPANAKLI BÖREK ve ŞANTİLİ AYVA TATLISI


Merhaba arkadaşlar, herşeye rağmen hayat devam ediyor. Haberleri dinledikçe Türk milleti olarak hepimiz çok üzüldük. Şehitlerimize ALLAH'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.
Türk halkının emekleriyle, kendisini sevip saymasıyla ve askerlerimizin sayesinde koltuğunda rahat oturabilen Bülent Ersoy hanım efendinin de, bir an önce konuştuğu sözle için Türk halkından özür dilemesi gerktiğini düşünüyorum. Eğer bunu yapmazsa bence bir divayı da türk halkı böylece silmiş olucak .Kendisinin ne kadar düşünceli bir hanım olduğunu biliyoruz. Bu hatayı telafi edeceğini umuyorum.
Bunlar benim düşüncelerim arkadaşlar. Kimse katılmak zorunda değil. Neyse ben çok doluyum aslında. Ama başta da söylediğim gibi hayat devam ediyor.
Ayva tatlısının tarifini daha öncelerden vermiştim. Önceki yaptığım jöleliydi, bu yaptığımda şantili sadece fark bu. Tarife tatlılardan ulaşabilirsiniz.




Eşimin il dışında olması ve annemlerin yanımda bulunmasından sebep bol bol anne yemeği, böreği, çöreği yeme şansım oldu. Kendisi sağolsun ben eve dönene kadar yemeklerimi yapmış oluyor. Ispanaklı böreği bana süpriz yapmış. Eve geldim arkadaşlar içeriye bir girdim yoook böyle bir koku. Çok lezzetli olmuştu. Hemen hemen hepimizin bildiği bir börek aslında ama yine de yazmak istedim tarifini.
MALZEMELER:
*5 yufka
*1 su bardağı süt
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1/2 kg. ıspanak
*2 adet soğan
*tuz
*1/2 su bardağı yoğurt
*1 yumurta sarısı
1-Temizlenmiş, doğranmış ıspanaklarımızı ve soğanlarımızı iki tatlı kaşığı tuz ile yoğurarak eziyoruz sonra suyunu sıkıp bir kasenin içine alıyoruz.
2-Süt sıvı yağ karışımını hazırlıyoruz.
3-Yufkalarımızı hazırladığımız süt, sıvı yağ karışımıyla nemlendiririp, ıspanağını içine serpip yuvarlayarak sarıyoruz. Yufkalar bitene kadar devam ediyoruz.
4- Böreğimizin üzerine yoğurt, yumurta sarısı, sıvı yağ ve tuz karıştırıp sürüyoruz. Arzu eden çörekotu serpebilir. Ben tavsiye ediyorum çok lezzet katıyor. Fırınımızda 180 dercede pişiriyoruz. Afiyet olsun.









23 Şubat 2008 Cumartesi

YORUMSUZ...




AĞLAMA ANAM DÖNERİM BİR GÜN

Rüyamda gördüm anne kucağı
Uyandım baktım asker ocağı
Felek vurdu kalbimde bıçağı
Ağlama anam dönerim bir gün
Ben asker oldum olalı 378 günüm doldu
Mısralarımı yazarken gözlerim doldu
Söyleyin anama ağlamasın
Yıkasın gömnleğimi dolabıma assın
Beni hatırladıkça resmime baksın
Ağlama anam dönerim birgün
Diyarbakır’ın içinde bir küçük çarşı
Hasretim artıyor anama karşı
Babama kardeşime sevgilime karşı
Ağlama anam dönerim birgün

ZEYTİNYAĞLI KABAK YEMEĞİ


Arkadaşlar ben Zeytinyağlı Kabak Yemeğini çok sevdim . Zaten zeytinyağlı olan bütün yemeklere bayılırım. Bu mucizevi yağı sağolsun Kuşadası'nda oturan, eşi İzmir'li olan görümcem Rukiye temin ediyor. Yemeğimizin tarifi sevgili arkadaşımız Gönül'e ait. Linke tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz. http://eyvahyemekyandiocakbatti.blogspot.com/

21 Şubat 2008 Perşembe

BOYAMALARIM

Merhaba arkadaşlar son zamalarda bir koşturmacadır gidiyor.Hiçbir işime yetişemez oldum. Evde yatılı misafirlerimin oluşu, hergün kursa gidiyor olmam, bunu haricinde 1. sınıfa giden oğlum Bilal'in dersleriyle ilgilenmem, eşimin il dışında üç haftalık bir seminerde oluşu, haftanın üç günü okulda bulunmam, eeee ev hali kaşık, yemek, bulaşık, der, top derken uyumaya bile vaktim kalmıyor.Birde üzerinize afiyet biraz rahatsız oluşum çorba tarifini bir türlü değiştirememeye neden oldu. :(
Boyama çalışmalarımı tamamlayalı uzun süre oldu aslında ama sizlerle paylaşmak bu güne kısmetmiş.
Altın yaldız ve bakır renkle boyadığım mumluklar...

Takımının bazı parçalarını daha önce yayınladığım Çaydanlıklar...

Bu havlu da Sempati Sanat evinde, http://sempatisanatevi.blogspot.com/Ayfer Hanım'ın yardımcısı Sevgili Sevcan'ın sipariş üzerine boyadığı, bildiğimiz dantel oyalı havlu...Boyanmış haliyle çok şık oldu tabi...